Pages

Wednesday, August 13, 2014

A Step by Step on How to Install a Down Light

Assalamualaikum,

Actually, ni project en.ed sebelum raya haritu. Raya belum habis..so belum terlambat kalau nak memasang apa-apa yang patut. Okaylah, ceritanya, kami pindah masuk rumah ni tahun 2009 sejurus selepas kahwin. Tapi dah dekat 5 tahun pun, masih ada point lampu yang belum ada lampu. So, raya tahun ni, en.ed pulun pasang semua point-point lampu yang ada. Ada 5 point lampu down light yang perlu di pasang. Itu pun baru pasang 3. Lagi 2 tak pasang sebab kesuntukan masa. Takpelah, at least setiap tahun ada projek untuk dibuat.

So, inilah dia a step by step on how to install a down light. Kalau dah tahu caranya, tak perlu panggil contractor pun untuk pasang down light.

Antara bahan-bahan penting yang diperlukan :
1. Casing bahagian luar down light.
2. Casing bahagian dalam down light, pensel.
3. Pita pelekat untuk wayar.
4. Driller dan juga goggles.

Nota : Bila beli down light, casing bahagian dalam, luar dan juga klip akan disertakan sekali dalam pack. So don't worry.

Sebelum memulakan kerja make sure pakai goggles, safety first. Sebab syiling cornice diperbuat daripada fiberglass. Bila terkena tangan pun sakit sebab dia menyucuk-nyucuk apatah lagi kalau terkena mata. Make sure anak-anak duduk jauh, sebab habuk yang berterbangan daripada fiberglass sangat tidak elok untuk pengudaraaan. Lebih-lebih untuk anak-anak yang ada lelah. Boleh athma dibuatnya.Yang ni en.ed pakai goggles untuk swimming. Sebab itu je pun yang ada. Tu pun pinjammm...kahhhh

1. Cek bahagian dalam syiling yang hendak dipasang down light. Make sure tiada paip berdekatan syiling (supaya tidak terkena mata driller) dan syiling cukup kukuh untuk menampung berat down light.
2. Dengan menggunakan pensel dan casing bahagian dalam down light, lukiskan bentuk bulatan pada syiling.
3. Drill disekeliling bulatan yang dilukis tadi membentuk titik-titik sambungan.
4. Dengan menggunakan mata drill yang sama, gergaji titik-titik bulatan sehingga membentuk lubang bulat.
5. Pasangkan klip pada casing luar down light. Testing casing tersebut dengan memasukkan ke dalam lubang yang ditebuk tadi. (klip berfungsi sebagai penahan down light daripada jatuh)
6. Setelah testing dan lubang terkecil, sila gunakan gunting untuk membesarkan lubang. 

Tip penting : Harus diingat jika tertebuk lubang terlalu besar, down light berkemungkinan akan/selalu jatuh.7. Setelah dipastikan lubang dah ngam-ngam dengan casing luar down light
Sambungkan wayar pada down light.
8. Pasang mentol pada down light. Sebelum memasang casing bahagian dalam down light, testing dahulu lampu sama ada menyala atau tidak.
9. Ambil casing bahagian dalam down light dan pasangkan pada casing luar.
10. Masukkan down light ke dalam lubang syiling. Dan testing... walllahhhh dah siap...hehe


p/s : Tula bagusnya jadi mandor time kontraktor buat kerja. Untung-untung boleh belajar indirectly daripada depa... kekeke

2 comments:

 1. Wah..perkongsian yg bagus ni..
  Pkai gogles brenang pun ok gak.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. tq sha. goggles tu rembat adik punyer... jadilah daripada takde... hehe

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...