Pages

Monday, December 15, 2014

Reorganized Daily Cloths

Assalamulaikum,
Seminggu saya berfikir apa yang boleh saya buat dekat dalam wardrobe kami laki bini ni. Sebab wardrobe tak banyak. Ada seketul je pon. Tak cukup untuk memuatkan baju-bajan kami. Jenuh tenung-tenung almari ni sambil fikir apa penambahbaikan yang boleh dibuat untuk memaksimumkan ruangan dalam almari supaya semua baju muat dalam almari ni. For the mean time, separuh baju-bajan kami tumpang dalam almari anak2. Naseb baju-bajan anak-anak belum banyak lagi. Bolehlah, lepas ni tak tahula. Memang kena fikir alternatif lain jugak. So, me came up with this idea.

Before we go any further, here's the picture of my daily cloth look like...

huhu... horror... 

When we want to pull out the cloth, the chances it would fall are higher... ehehe.. it's always need to refold the cloth so it would not fall. Dah banyak kali kot, asal buka je almari, baju-baju jatuh bergelimpangan atas lantai... sangat frust... and because we didn't have many wardrobe to begin with, so fikir punyer fikir... macam mana nak sumbat semua baju-baju tu dalam ruang closet yang kecil ni...

Maybe many of us would suggest to just hang the cloth. Actually en.ed suggested the same things to me. But when I rethink it again, I want to be an example for my kids. Who would want their kids to not knowing how to fold their own cloth isn't? At least my kids see me folding our daily cloth so that they can learn in the future how to taking care of their own cloths.


Barang yang diperlukan :
Self adhesive wallpaper (Wajib sebab kotak yang hendak dibungkus sangat banyak)
Gam
Gunting
Pembaris
Pisau
Pensel
Pembaris Panjang

6 kotak air mineral.

Potong kotak kecil untuk dan tampal di tapak kotak levelkan bahagian dalam kotak.

Ambil kertas kajang, ukur dan potong ikut ketinggian kotak dan tapak kotak. 
Kemudian balutkan bahagian ddalam tepi kotak dan juga tapak kotak.


Ambil wallpaper plain potong 5cm untuk balut bahagian luar tepi untuk kekemasan.

Ambil wallpaper bunga-bunga dan balut sekeliling kotak. 
Kemudian ambil wallpaper plain yang sudah dipotong tadi dan balut sekeliling bawah dan atas kotak.

Dah siap. 1 done 5 more to go..

Okay dah siap...

                                        Before                                                     After

Fuuuhhhhh... terpesona en.ed melihatnya... hehehe
Lepas ni rajin-rajinkanlah diri tu mengangkat kotak tu kalau nak ambil baju yang bawah yer en.asben...
Sebenarnya nak beli rak, tapi tak jumpa rak yang berkenan lagi. In shaa allah...suatu masa nanti....kekeke

p/s : Kotak-kotak ni saya dapat dekat rumah parent saya. Masa adik kahwin bulan 8 aritu, parent masukkan botol mineral comel 500ml ni ke dalam goodie bag jemputan. hehehe

8 comments:

  1. very interesting... sesuai untuk baju anak2 juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah kalau baju anak2 lagi comel....

      Delete
  2. comel..
    tersusun je macam ni..
    sedap mata..

    kalau letak baju kecik macam baju anak memang comel2 je muat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul cik hani... sedap mata dan x sakit mata...hehehe

      Delete
  3. Salam kenal, sgt2 membantu nie, thx...anyway saya blogwalking kt sini, jemput singgah ke blog saya, http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...tq :)

    ReplyDelete
  4. terbaek la.. langsung tak terfikir pun

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...